Home » Духовно развитие » Как да се справим със загубата?

Как да се справим със загубата?

Advertisements

thYBFXCETV

Загубата е част от живота ни, която всеки човек изпитва, докосва навсякъде. И това не е клише, а начин да спечелим духовен мир по отношение на това дали губим човек в разрушена връзка или е раздяла при смърт.

Да се справим със загубата не означава “поправяне” или преобръщане. Означава активна дейност, а именно:

1.СКЪРБЕНЕ, в което бушуват различни чувства и емоции, като: тъга, гняв, вина, самота, страх, тревожност, чувство за празнота, самообвинения, отчаяние. Емоционална интелигентност означава да разпознаваме отделните емоции, които ни завладяват, да не ги потискаме, а да се оставим да ги изживеем като “ЗАДАЧИ“.  Не обръщайте отрицателните чувства срещу себе си. Нямаме контрол да предотвратим загубата. Имаме контрол върху собствената си скръб.   При невъзможност да се справим сами, е добре да се потърси професионална помощ.

Можем ли да оцелеем след загуба? ДА, можем.
Защо се случи на МЕН? Защото съм човешко същество – случва се на всеки.
2.  ПРИЕМАНЕ. Нещата не могат да останат винаги такива. Има надежда някога да се подобрят. Приемаме загубата като РЕАЛНОСТ. Първоначално се насилваме да живеем и да правим планове, пренареждайки ги наново, с друга важност и значимост. И да, НИКОГА НЕ СМЕ СЪЩИТЕ. Адаптираме се към живота; всичко е различно. Ние сме различни. Важно е да се осъзнае, че сме израснали в резултат на скърбенето.
3. ПРИСПОСОБЯВАНЕ.  Животът ни се състои от отделни фази, етапи. Време е за ново начало. Време е за приемане на новите предизвикателства.   Миналото си е минало. Хората от него не ги забравяме, нито зачеркваме, продължаваме напред.
По-лесно е да се справим със загубата, ако имаме време да се подготвим за нея. Защото започваме да скърбим предварително. Неочакваната загуба е травмираща, стресираща, ужасяваща.
4. За СПРАВЯНЕТО  със загубата е важно каква е връзката ни с човека, за който скърбим. Най-трудно е за хора, които са били силно зависими. Тогава чувството за загуба е чувство за безпомощност. Нужни са изцяло нови навици и убеждения.
За справянето със загубата е важно да осъзнаем СМИСЪЛА НА СМЪРТТА.
– Смъртта идва, за да преосмислим живота си, да проумеем, че нищо не е вечно, че животът е твърде кратък.
– Чрез смъртта започваме да ценим живота.
– Смъртта ни помага да осъзнаем какво е истински важно за нас.
– Страданието е лично преживяване и е важно да се справим с него по собствен начин. Някои психолози го наричат “творчески процес”.
Откритите хора са открити и за оплакването и по-лесно получават подкрепа. По-затворените се учат да интегрират загубата в житейските си преживявания.
Смъртта не се преживява – научаваме се да живеем с нея.
Молитва за смирение:
“Боже, дай ни способността да приемаме със смирение нещата, които не могат да бъдат променени, смелостта да променяме нещата, които трябва да бъдат променени и  мъдростта да разграничаваме едното от другото.”
Advertisements

Коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: