Home » Духовно развитие » Как да се справим с тревожността?

Как да се справим с тревожността?

Advertisements

depressie

Тревожността е емоционално състояние, което води до изпотяване, потене на ръцете, пресъхване на устата, сърцебиене, напрежение в цялото тяло, треперене, потъване, блокиране, ускоряване на пулса.. Чувстваме гадене, свит стомах, буца в гърлото, обливане с топли вълни…

Но това са само физиологични симптоми. Тези симптоми са като голяма червена лампа, която свети и сигнализира на тялото, че има опасност, заплаха. Че нещо не ни е наред.

Тревожността пречи и е проблем, ако влияе на качеството ни на живот.

Тревожността не пречи, ако по този начин се мобилизираме, при истинска опасност за живота ни. Тогава тя е добре дошла – помага на тялото ни да реагира бързо и адекватно на дадената ситуация – с пълна концентрация и необходим адреналин.

Но когато тревожността води до потиснатост и депресия, когато не позволява да водим обичайните си ежедневни дейности, тя пречи.

Как да се справим с тревожността?

 1. Дайте си сметка тревожността ви има ли почва – реална ли е, има ли причини за нея (породена е от страх от публична изява, страх от това дали ще се справя, страх от явяване на интервю за работа или среща с непозната аудитория, колектив и пр.) или е нереална (тя е плод на нашите фантазия  – ще се изложа, ще ме сметнат за глупав(а), ще ми се смеят…и пр.)
 2. Обърнете внимание на мислите си – увеличават ли се, какви са. Можете ли да владеете мислите си или те стават автоматизирани: “Ще стана за смях”. “Сигурно изглеждам смешно”. “Ще се изложа”. “Блокирам, когато всички мен гледат”. “Изчервявам се и ми личи колко съм притеснен(а)”. “Ще се вцепеня и няма да мога да кажа и дума”. “Полудявам”. “Искам да избягам”…. Тези мисли са автоматизирани, защото в тях има доза истина, но има и доза неистина – те са плод на фантазиите ви.
 3. Не се фокусирайте върху причините за тревожността. Фокусирайте се върху това какво да направите, че по-бързо да се отпуснете и да преодолеете физиологичните симптоми на тялото.
 4. Дишайте дълбоко, дишайте коремно. Помнете, че това, което мислите, че ще стане и това, което става в действителност, са две различни неща.
 5. Ако все пак стане и мислите ви, че ще се изложите и ще станете за смях, се сбъднат, помислете – КАКВО Е НАЙ-ЛОШОТО НЕЩО, АКО СЕ ИЗЛОЖИТЕ? КАКВО КАТО СЕ ИЗЛОЖИТЕ? КАКВО СИ ПРЕДСТАВЯТЕ, ЧЕ ЩЕ СТАНЕ? Винаги можете да обърнете нещата на майтап и да си кажете:  Аз съм просто човек! Всеки човек има своите силни и слаби страни. Постъпките на човек не правят човека.
 6. Обърнете минуса си в плюс! Това да си срамежлив и притеснителен, те прави уникален човек, неповторим. Хората оценяват искреността и притеснителността у стеснителните и срамежливите хора. Дръжте се естествено.
 7. Останете до край в ситуацията, без да бягате. Всеки следващ път ще се справяте все по-добре, ще имате опит.
 8. Знайте, че тревожността в малки дози  е много полезна. Тревожността мобилизира, активира, подканя към активност, към успехи, към справяне все по-добре. Когато се учите да я преодолявате, трупате самоувереност, че можете, че се справяте.
 9. Тревожността учи на осъзнатост – Има ли почва тревожността ми? Има ли друг начин да погледна на същата тази ситуация, която ми носи тревожност?
 10. Упражнявайте се, концентрирайки се върху фактите – какви са те? Не се концентрирайте върху страховете си. Страховете си ги приемете, обикнете. Благодарение на тях калявате характера и волята си за промяна…
 11. Тревожността, като останало напрежение вътре във вас, дори не е и напрежение, а гориво – вижте го какъв цвят има, завъртете го, докато се превърне в едно приятно усещане, в едно ново, наистина приятно чувство…

ЗАПОВЯДАЙТЕ  на  Курс обучение “Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?”

 

 

Advertisements

Коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: