Home » Духовно развитие » Как да променим поведението си?

Как да променим поведението си?

Advertisements

fight-boxing-gloves

Хората могат да се променят. Ако не го правят, то е защото се захващат с много неща да променят едновременно. Най-добрата тактика е да се захванете с едно ново умение и то да е реално постижимо и стъпка по стъпка да го планирате как да стане.

Често се оказва, че човек не познава добре себе си. Седнете и напишете на лист мислите си. “С какво аз искам да се променя? Какво в мен ми пречи? Възможно ли е да променя това нещо в себе си? Колко силно го искам? Какви проблеми ще имам по пътя си? …” Когато напишете мислите си върху хартия, прочетете ги като страничен наблюдател, безпристрастно. Вижте проблемите си и преценете дали в действителност са толкова големи, или са плод на въображението ви.

На друга страница напишете вашите силни страни. С какво се гордеете? Какво няма нужда от “поправка”. Какви са възможностите ви да се справите сами с нещата, които искате да промените? Запомнете: започнете с ЕДНО нещо.

Например: Справям се трудно с ………….. (избройте с какво).

Справям се лесно с ……..(избройте с какво).

След това се насочвате към търсене на решение.

Например: Срамежлив(а) съм. Искам да съм по-уверен(а) в себе си.

  1. Водете си дневник, в който записвайте всеки ден какво правите, за да се промените. Описвайте как се чувствате. Описвайте и най-дребната проява на самоувереност (колкото и да считате за незначителна). Това ви дава самочувствие, че може да се справите. Дори да има дни, в които се чувствате безнадеждно,  прочетете си дневника и вижте колко много сте постигнали.
  2. Приемете, че промяната става постепенно и последователно, не толкова бързо, колкото ви се иска. Важно е да продължавате и фокусът ви е да е насочен към това, че се справяте.
  3. Напишете списък как точно искате да се промените – как да се държите, какво да говорите, как да изглеждате в новото си Аз? Понякога си въобразяваме, че искаме нещо, но когато го видим написано, осъзнаваме, че не е нито трудно постижимо, нито невъзможно.
  4.  Ако не се справяте с нещо, което искате, опитайте се да разберете къде е причината и намерете друг вариант за справяне. Понякога сме склонни да гледаме по-песимистично и критично на нещата. “Никога няма да преодолея срамежливостта си, аз съм безнадежден случай, за нищо не ставам…” Тези мисли са автоматични, минават много бързо през ума ни. Гонете ги. В такъв момент си спомнете, че когато сме потиснати, сме по-склонни да виждаме всичко в най-черни краски.
  5. Помнете – важна е целта. Мислете за крайния резултат. Поощрявайте се в напредъка си. Толкова много сте постигнали. Не се отказвайте.

ЗАПОВЯДАЙТЕ на Курс обучение “Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?”

Advertisements

Коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: