Home » Духовно развитие » Откъде идва интуицията?

Откъде идва интуицията?

Advertisements

intuition

Съзнанието е онази, видимата част от айсберга, над  повърхността на водата, където възприемаме света, посредством петте си сетива – виждаме, чуваме, усещаме, докосваме, вкусваме, помирисваме. Там се случва мисленето, чувстването, анализирането…един непрестанен поток от мисли, понякога трудно уловими, понякога прескачащи се..

Подсъзнанието е онази, невидимата част, под водата. Имаме ли достъп до този необхватен и необятен свят, възприятията не се ограничават само до пет сетива, много повече са ресурсите, чрез които се усещаме и осъзнаваме като това, което сме в действителност.

Интуицията идва от точно това безкрайно поле на ресурси и отговори, наречено подсъзнание.

За да я чуем, за да я усетим, трябва да имаме връзка със себе си, с детето вътре в нас, с вътрешния си глас. А колко често губим този контакт и колко естествено “заглушаваме” вътрешния си глас. Я с постоянно бърборене и бръщолевене, я с огромни количества вредна храна, кафе, алкохол, цигари..; я с безсмислено пазаруване, трупане на вещи..  Нужно е да оставаме насаме със себе си, за да я чуем, за да й обърнем внимание. Нужно е да си обръщаме повече внимание на нашите нужди, но не породени от егото, а от душата ни. Какво иска душата ми? За какво копнее сърцето ми?

Интуицията идва от интелигентността на човек.

Човек знае, че всичко в този живот има цел и смисъл – душата има нужда от своя път на развитие, от своите уроци. Вслушвайки се в интуицията си, усвояваме по-бързо уроците си, по-лесно ги научаваме, не повтаряме стари грешки, защото душата знае какво е най-полезно за нея, учи се, трупа опит, има сетивността да разгадае знаците по пътя си..

Интуицията идва от мъдростта и опита на другите хора.

Понякога “случайна” среща, “случаен” разговор могат да преобърнат представите ни, възприятията ни за света и живота. Това може да бъде книга, абзац, биография на някой друг човек… Колко отворени сме за другите хора? За посланията, които ни носят?

Когато се извисяваме над хоризонтите на обикновената си мисъл, сме в досег с интуицията си. Нужно е да сме широко скроени, да гледаме над нещата, отвисоко, да гледаме на себе си и случващото се като част от едно единство и дори да не виждаме и да не разбираме някакви части от нашия си пъзел, да се доверим на висшия разум, на Бог, на вселената, че всичко е за наше добро, че всичко има перфектен смисъл.

Интуицията или наречена още “шесто чувство” копнее за изява, за творчество, за полет. До колко пътят й е отворен, осветен, благословен, зависи от всеки един от нас.

 

Заповядай в група на  Курс обучение “Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?”

Advertisements

Коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: