Home » Духовно развитие » Какво пречи на ума?

Какво пречи на ума?

Advertisements

Stop-Thinking

                 Понякога хората имат важни послания за усвояване. Житейски уроци, понякога жестоки, понякога любопитни обрати, които идват при нас, за да ни научат на нещо. Ако търпеливо издържим, нещата се променят – без вкопчване, без тръшкане, без да реагираме на условията на ума.

Как? 

С осъзнатост, наблюдаване, внимание и нещата си отиват от само себе си, поемат обрат, път на преустановяване. Нужно е нежност, постоянство, смиреност, без да сме съпричастни нито към доброто, нито към лошото, без намеса. Ставаме по-мъдри, чуваме вътрешния с глас, изпразнен от битки, борби, анализи.

               Понякога ни завладява успиването, застоя. Можем да ги разпознаем по бавните ни движения, по бавното протичане на времето, по апатията ни. Умът също е бавен; блуждае. Обладава ни спокойствие, което е опасно, защото води до леност. Понякога това спокойствие избухва в омраза. Умът ни е притъпен.

               Понякога ни завладява неспокойствието. Горим да правим едно, второ, трето и все се чувстваме неудовлетворени. А ако поспрем за малко, ставаме още по-неспокойни, като в клетка. И това състояние на ума можем да наблюдаваме отстрани. Да наблюдаваме ума ни как скача, вълнува се, пресмята – тази мисъл, онази мисъл. В такива случаи ни помага медитацията – да успокои тялото, а оттам – и ума. Да вярваме, че всичко е временно и преходно.

                Понякога ни завладява съмнението. Важна ли съм (Важен ли съм?), Достойна ли съм?, Оставям ли “следи” след себе си? Егото наднича, големее, иска признание… Съмнението е просто условия на ума и когато приемем това, чувстваме покой. Съзнанието се успокоява, когато се смирява. Когато знае, че не знае. Факт е, че когато признаем, че нещо не знаем, това само по себе си е яснота и е знание.

Условията на ума са нещо временно. Чувстваме се добре с тях, посредством разбирането им, а не посредством потискането, отхвърлянето и заклеймяването им.

Още по темата ще научите на Обучителен курс на тема: Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?

Advertisements

Коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: