Home » Духовно развитие » ОТГОВАРЯШ ИЛИ РЕАГИРАШ?

ОТГОВАРЯШ ИЛИ РЕАГИРАШ?

Advertisements

Twenty portrait of a woman with differnet expressions

 

През живота си всеки човек прави много избори – как да се облича, какво да учи, с кой да се вижда, какво да яде, къде да живее, кой да обича…

Когато имаме възможност за варианти, сякаш сме по-спокойни, в сравнение с това да нямаме възможност да правим избор.

Такива ситуации на избор имаме във всеки един момент в живота си, не само за големи неща и големи промени като преместване в нов град, нова работа, ново жилище, кола, нов партньор…

И все пак в ежедневието изникват постоянно ситуации, в които се чувстваме притиснати, сякаш без избор – висенето на дълга опашка пред кабинета на джипито, пред някое гише за плащане на сметки, данъци, смяна на номера на колата и много други. Как се чувстваме тогава – изнервени, тъжни, гневни, раздразнени. Много често се дразним на някого на работното си място, който ни прави забележки, подмята неуместни коментари, смее се на наш гръб.

Какво се случва в тези моменти? Първата мисъл, която ни идва, е че нямаме избор по отношение на начина, по който реагираме. И реагираме спонтанно и искрено – с отрицателна емоция – незабавно и напълно очаквано – с гняв. Опитайте да развивате повече наблюдателност и повече гъвкавост по отношение на това, че винаги имаме избор. Винаги имаме повече от един вариант как да реагираме. Нужно е за няколко секунди само да спрем и да помислим какво ни се случва (стимулът) и че имаме няколко възможности за реакция. Или дори при поява на стимул (дразнителя) бихме могли не да реагираме, а да отговорим на появилата се нова ситуация неутрално – без анализ и оценка. Така развиваме гъвкавост. Все качества, на които ни учи НЛП (невро-лингвистично програмиране).

Например – идва нов човек на работа. Това е красива млада жена около 30-те. Шефът я представя на колектива. Възможни реакции на колегите:

Иван: „Я, колко е сладка, изглежда млада и приветлива, как чаровно се усмихва“.

Петър: „Още една красива мацка в офиса, тоя шеф има вкус.“

Марин: „Пълен хаос! Тоя шеф съвсем е изтрещял. Нямаме нужда от нови хора точно сега.“

Мария: „Дали е протеже на шефа? Няма начин да не е. Още една връзкарка!“

Надя: „Сигурно шефът е намислил да махне някого. Дали не съм аз? Толкова съм непохватна, ами да, то няма работа за повече хора, назначил я е, за да ме махне. Какво ще правя?“

Вяра: „Хм, тая как гледа, лисица…“

Изпробвайте нещо ново – не реагирайте на новото предизвикателство. Не правете анализ през своята призма и фокус, а обективно подходете. Кажете си – това е нов член на екипа, сигурно шефът знае защо е тук и какви ще са й функциите, с времето ще разбера и аз. Добре е да я поздравя, да се почувства добре сред толкова нови колеги.

Колкото по-неутрално отговаряме, без оценки и без лични проекции, толкова по-неутрални оставаме в чувствата си. Не влагаме силни негативни емоции и страсти. Чувстваме се спокойни и мъдри.

Повече за Невро-лингвистично програмиране и как да развиваме гъвкавост може да научите на Курс на обучение на тема: Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?

 

 

 

Advertisements

Коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: