Home » Духовно развитие » Кой е най-важният момент? Кой е най-важният човек? Коя е най-важната работа?

Кой е най-важният момент? Кой е най-важният човек? Коя е най-важната работа?

Advertisements

th

“Живял някога един цар. Всичко си имал – голямо и богато царство, предани съветници, прекрасна жена и деца.  Той често размишлявал върху живота и света и години наред се измъчвал от три въпроса: Кой е най-важният момент? Кой е най-важният човек? Коя е най-важната работа? “Ако знам отговорите на тези три въпроса, мога да покоря целия свят!” – си мислел той.

На кого ли не задавал своите въпроси.  Допитал се до най-известните мъдреци и учени, но безрезултатно.

Един ден царят чул за някакъв отшелник и отишъл при него. Престарелият отшелник копаел в градината близо до къщурката си. Едва се държал на краката, но не спирал да размахва мотиката. Скочил царят от коня си, задал му трите въпроса, но не получил отговор. Старецът продължил да копае мълчешката.

– Чакай, ще ти помогна, сигурно си се изморил! – рекъл царят, взел от стареца мотиката и се заел да копае по-нататък.

После отново повторил въпросите си: Кой е най-важният момент? Кой е най-важният човек? Коя е най-важната работа?, но в отговор чул само молба да върне мотиката. Царят обаче не послушал стареца, решил сам да свърши докрай работата.

Изведнъж на пътя се появил човек с окървавено лице. Царят отишъл и го довел, донесъл вода от ручея, измил раните му и ги превързал. Пострадалият се измъчвал от жажда и царят го напоил. После го завел в къщурката, за да си легне. Самият той също се приготвил да спи – настъпила нощта.

На сутринта царят отново задал своите въпроси на отшелника: Кой е най-важният момент? Кой е най-важният човек? Коя е най-важната работа?

Казал му старецът: Ти вчера сам отговори на своите въпроси.

– Ала до мен не стигнаха никакви отговори! – изумил се царят.

Когато видя, че съм стар и немощен, ти се зае да ми помогнеш. Ако не се беше задържал при мене, на пътя щяха да те нападнат разбойници, както е станало с онзи мъж – рекъл отшелникът. – Най-важното време е онова, в което ти се хвана да копаеш, за да ми помогнеш. В това време най-важното нещо бях аз, а най-важната работа – твоята помощ. Когато дойде пострадалият, той стана най-важният, а най-важното нещо беше помощта, която му оказа. Царят малко по малко разбрал смисъла на казаното от стареца.

А отшелникът го изпратил с думите:

– Помни, че най-важното време е времето днес. Най-важният човек в това време е онзи, който е редом с тебе. А най-важната работа – да правиш добро на човека.

 

 

Advertisements

Коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: