Home » Духовно развитие » Променяй себе си, не другите.

Променяй себе си, не другите.

Advertisements

change-your-career

 

Как ми се иска да променя майка ми, баща ми, сестра ми, брат ми, мъжа ми, една  приятелка от детството, една колежа в работата, шефката ми най-много! Защо не мислят като мен! Защо не реагират като мен? Защо не ме разбират? Минах през толкова много курсове, тренинги, лекции за личностно развитие, толкова съм различна, променена, осъзната, защо не мога да променя и другите? Използвам инструменти, техники, хитринки – и нищо.

Трансформирането на близките, роднините, колегите не става точно така. Не е наша работа ние променяме другите. Нашата работа е да работим единствено и само върху самите себе си.

Невероятно е, но когато започнем да го правим, другите някак си се адаптират и променят спрямо нас, променят начина си на реагиране спрямо нас.

Първоначално ние само си мислим, че сме различни. Само си мислим, че сме променени, някак по-осъзнати. Но истинската промяна идва тогава, когато другите я забелязват. Когато ни кажат: Я, виждаш ми се по-спокойна, по-усмихната, по-уверена, какво е станало с теб. И нещо повече – най-близкото ни обкръжение неусетно за нас е станало различно, променено – по отношение на нас.

По пътя на промяната бихме могли да помолим някой близък на нас човек, на който имаме доверие, за обратна връзка. Да ни каже как изглеждаме в неговите очи, дали той ни вижда променени, различни. Добре е да си позволяваме това любопитство, без да правим предварителни преценки  и без да сме изпробвали как точно стоят нещата. Добре е да си позволяваме нови и нови начини да учим повече и повече, увеличавайки изборите си относно това как действаме, как ще действаме, и реагираме на нещата около нас. Нека това любопитство да бъде насочено освен към нас, и към другите. Ако другите не реагират като нас, си струва да разберем какво ги мотивира и това ще ни даде нови възможности за комуникация с различните от нас, без да се чувстваме объркани или неразбрани.

По пътя на личностното си развитие често забравяме от къде сме тръгнали и колко много сме постигнали. Добре е да се поздравяваме сами, да се потупваме сами по рамото, да се радваме на успехите си. И да продължаваме все по-целеустремено напред за постигане на още и още. Стъпка по стъпка. Заслужава си!

 

Още по темата на  Курс обучение “Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?”

Advertisements

Коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: