Home » Духовно развитие » Какво ти пречи да бъдеш щастлив(а)?

Какво ти пречи да бъдеш щастлив(а)?

Advertisements

 

yellow_happy11

Искаш да си щастлив(а) ? Просто бъди такъв…

Как саботираш щастието си? Чрез вътрешните убеждения вътре в теб. Понякога ги осъзнаваш, а понякога не. Но как е възможно това?

Във всеки човек има несъзнателни програми, които са едни големи бъгове. “Щастието идва, когато се потрудиш за него.”, “Всички проблеми идват от парите.”, “Да си богат, означава да си мошеник.” и много др. вярвания, които идват от нашите родители, среда, страна. Те лесно блокират пътя ни към така желаното щастие. При взимане на решение за нещо, се включва конкретна програма, продиктувана от нашите страхове и притеснения. Сякаш да си щастлив, да си успешен, да чувстваш потока на живота са за другите, но не и за мен.

Имаме полза от тази програма – тя ни пази от стрес, от новото, от различното. Тя се “допитва” до опита ни и казва- на това Да, на това НЕ, макар това Да и Не да не са точно в тоя ред, когато ги искаме. Целта е една – дава ти се това, от което имаш нужда, за да ти е всичко наред.

Но как е възможно? Ти искаш да си щастлив, а си тъжен, самотен?

Възможно е, благодарение на програмата, наречена: “Аз не заслужавам щастие.” Бъгът в теб е ниската самооценка и, или работиш с него по отстраняването му, или си стоиш в мъката и вярването си. Просто е.

Как да видиш и осъзнаеш бъговете вътре в теб?

Ето едно лесно упражнение:

Вземи един пример от твоя живот, където срещаш най-голяма трудност при справянето с някакъв проблем. Например – защо не мога да отслабна? 

Седни и напиши на 1 лист защо аз не искам да отслабна! Да, правилно го четеш – ти не искаш да се справиш с този проблем!

Но как е възможно, би попитал?

Възможно е, защото имаш скрити ползи! Напиши скритите ти ползи – винаги има, поне 5. След това ги прочети и продължи да пишеш:  “Аз избирам да не отслабвам, защото…..”  и на празното място напиши ползите си.

Едно е да мислиш, че искаш нещо, друго е подсъзнателно да не го искаш! Когато го видиш това “двуличие”, когато го осъзнаеш, започваш истинското справяне с проблема. В случая започваш да отслабваш, ако това е наистина нещото, което желаеш.

Работата със себе си, със собствените убеждения, нагласи, ценности, е нелек път, понякога много самотен, но си заслужава. Това е процесът, наречен ЖИВОТ, а това, което ни е даденост в този процес, е изборът да бъдем (или не) ЩАСТЛИВИ.

Заповядай в група на  Курс обучение “Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?”

 

Advertisements

Коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: