Home » Духовно развитие » Умееш ли да се владееш?

Умееш ли да се владееш?

Advertisements

th

Нервите ми са опънати до скъсване, едвам издържам“…

Всички сме чували този израз, а не малко от нас са го изричали. При неспособност да се адаптираме към социалната среда, се появява емоционалният стрес. В неговата основа лежи някаква наша трудност. За да се освободим от стреса, трябва да можем да анализираме конкретната ситуация, довела ни до него, да потиснем чувството си на неспокойство като превключим дейността си от една сфера в  друга. Състоянието на психиката ни е свързано  емоциите, които преживяваме – радост, щастие, тъга, мъка, страх, гняв, възхищение, любов, наслада. Тези емоции правят живота ни ярък, съдържателен, смислен. Но ако са прекалено дълги и интензивни, могат да нарушат душевното ни равновесие, да помрачат нашето настроение.

Умееш ли да се владееш?

Всички ние знаем колко благотворно повлиява на доброто настроение и  самочувствието ни хубавото време, почивните дни, ваканциите, добрата дума и др. и как доброто настроение и самочувствието ни се развалят, когато очакваме неприятности с шефа в работата, при преумора или недоспиване… Голямо значение има как реагираме и дали можем да се владеем при различни ситуации, свързани с гняв, тъга, загуба или радост.

Чувствата са свързани с действията, движенията и постъпките. Емоционалното състояние се отразява върху говора, мимиката, движенията. Дори да сме странични наблюдатели, можем да познаем някой дали внезапно изпитва внезапна скръб или напротив, голяма радост – буквално пред очите ни човека се преобразява – вижда се по лицето, по жестовете, по стойката, по пулса и дишането, по мускулите и походката. В състояние на страх съдържанието на адреналин в кръвта нараства. Промяната на емоционалното състояние на човека потиска всички жизнени процеси в организма. Настъпилите изменения във функционирането на вътрешните органи, в обмяната на веществата се отразяват на външния вид, на самочувствието. Прегърбената поза, бавните крачки, посърналото лице са характерни за човек, който изпитва скръб. Бързите, енергични движения, блесналите очи, жизнения тонус на лицето говорят за радостен човек. Колкото разнообразни са нашите преживявания, толкова много са и емоционалните състояния в един или друг момент.

Чувствата не бива да се потискат. А да се владеят.

Както при децата емоциите са много променливи и нетрайни – те бързо излизат от едно емоционално състояние и влизат в друго, така е добре и възрастните да го умеят.  Обикновено при възрастните преживяванията и реакциите са по-сложни, защото са по-трайни. Създава се излишно зацикляне при прекомерно акцентиране на емоционалните реакции върху ситуациите. Така се развива егоцентризъм, равнодушие, апатия, депресия. Многократното повторение на едни и същи емоции оказва влияние върху характера. Например, ако човек често изпитва страх, става нерешителен; ако често се гневи, става с големи претенции, много взискателен и напрегнат.

 

Ето няколко добри практики да се чувствате добре и в кондиция:

АНТИСТРЕС ТЕРАПИЯ

Хипноза

Още по темата как да се владеем на  Курс обучение “Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?”

 

Advertisements

Коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: