Home » Духовно развитие » Какво е фикс-идея?

Какво е фикс-идея?

Advertisements

chicken-or-egg-cropped1.jpg

Има тясна връзка между истина и действителност. Когато кажем: “Слънцето изгрява всяка сутрин и залязва всяка вечер”, това е истина и съвпада с действителността.

И все пак, какво като истината си е истина, т.е. нещо вечно, а не може да бъде обяснена с понятието “действителност”, когато знаем, че действителност може да е нещо вечно, но може и да не съществува. Например, днес има 15 пейки в парка, а утре тези пейки може да са само 13 на брой (две от тях са откраднати и насечени на дърва за печката).

Излиза, че действителността, за разлика от истината, е нещо променливо.

В човешкия мозък може да се настани идея за това какво е истина и какво е действителност. А така също –  идея за това как истината да се обясни с действителността. И вечната теза – кое е първичното? Кокошката или яйцето?

Всички тези идеи, които стоят в ума ни и на които не можем да дадем категоричен отговор, са фикс-идеи.

Фикс-идея е и всичко, което мислим в прекалена дълбочина и погълнатост, с достатъчна дълготрайност. Когато имаме някакъв проблем, който изцяло ни обсебва. Не спим, не ядем, не забелязваме никой и нищо около нас и само мислим как да го разрешим.

Фикс-идея може да е и нова идея, план за действие, който е заседнал в ума и прехвърляме всички минуси и плюсове, всички възможни загуби и печалби, но така и не стигаме до самото действие.

Фикс-идея е, когато художник рисува, писател пише книга, погълнати от творческо вдъхновение и виждайки само платното или сюжета в ума си.

Т.е. излиза, че фикс-идеята може да приятна, но и много неприятна, много зареждаща, но и много уморителна. Превръща се в “незряла”, когато нищо друго не е в състояние да я измести от ума ни. В този случай се нарича “паразит” за човешката психика. Тъй като може да бъде унищожително всепоглъщаща. Може да остане за кратко, но може да остане и за много дълго време. Може да бъде една в човешкия мозък, но може да бъдат и хиляди.

Фикс-идеи са всички натрапливи мисли и фобии, всички мании.

 

Как възникват фикс-идеите?

Посредством физическото и психическото състояние на човек и податливостта му на внушения и самовнушения. Има и причини, които благоприятстват, като: умора, стрес, напрежение, силни емоции, предразположение. Когато не са външни, човек сам допринася за появата им чрез самовнушение. Когато чувствата, волята и нуждите не са в единство, когато няма хармония между “искам” и “мога”, когато не може да каже “Не” или “Да”.

Фикс-идеята може да бъде както осъзната, така и неосъзната. При всички положения обаче причината за появата на фикс-идея е винаги неосъзната.

 

Една добра практика е: Хипноза

Още по темата на  Курс обучение “Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?”

Заповядай на: Група за тревожни разстройства.

 

 

 

Advertisements

Коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: