Home » Духовно развитие » Интроверт или екстроверт си?

Интроверт или екстроверт си?

Advertisements

th

Една внимателна проверка в Уикипедия ни води до определение за това какво е интроверт или екстроверт:

Екстроверт

“Екстровертните хора са насочени навън – те се фокусират към външната среда и черпят енергията си от взаимодействието си с нея. По-силно изразената екстровертност води до по-силна нужда от социални контакти. Екстровертните личности са по-склонни към спонтанност, избухливост и прибързани реакции. Характеризират се с активност, нужда от популярност и общуване с други хора, инициативност, повишен ентусиазъм”.

Интроверт

“Интровертните хора са насочени навътре, към вътрешния си свят и енергията им идва от него. Те са по-малко склонни да търсят социални контакти, в сравнение с екстровертите. Личностите с по-силно изразен интровертизъм имат социални взаимоотношения с външния свят, но просто не се фокусират върху тях. По-силно изразената интровертност се характеризира най-често с по-силно изразена резервираност, усамотение, спокойствие, саморефлексия (обмисляне на собственото поведение).Това незадължително са хора без приятели!”

И все пак има т. нар. човешки фактор, а той се състои в това как гледаме на другите хора. Дали гледаме на тях като на нещо постоянно и непроменливо или гледаме на тях като на точно това разнообразие, което се съдържа в палитрата между черните и белите краски.

Какво имам предвид?

Ние познаваме даден човек в определен контекст. В роля на баща, майка, брат/сестра, служител, шеф, приятел и т.н. И може да ни се иска всеки един да има стабилни черти – той Е/тя Е – и описваме с точност кой е/коя е. Но всъщност ние така слагаме етикети. Баща ми е еди-какъв си, шефа ми е еди-какъв си, колежката е еди-каква си. Сякаш ги познаваме във всичките им роли и светлина. Защото ние взаимодействаме с даден човек само в определена светлина и в определен контекст. Шефът ни, освен шеф, е и баща, съпруг, приятел, син. Как се държи в другите (непознати за нас) роли, ние нямаме ни най- малка представа. Но сме склонни да казваме – той е екстроверт, тя е интроверт. Какво ни дава право да лепим етикети като не виждаме разнообразието от ситуации в живота на нашите познати, приятели, колеги. Как тогава правим преценки, според непълна информация?

Това е предизвикателството пред всички нас – да сме осъзнати за това кога сме уверени, кога не сме – в какъв контекст сме успешни и в какъв – не. И когато казваме за някой, че е интроверт, трябва да имаме едно наум – не го познаваме и не знаем той как се държи в наше отсъствие. Може някоя девойка да ви изглежда във ваше присъствие скромна и срамежлива, а в нечие чуждо присъствие тя да е дива или арогантна.

Какво ни носи това?

Повече разбиране, съчувствие и емпатия. Преди да осъдим някого, да помислим за реакцията си и да се запитаме – защо въпросният човек се държи така точно в тази ситуация, на която аз ставам свидетел. С какво аз допринасям за тази ситуация? Това развива уважение и разбиране.

 

Още по темата на  Курс обучение “Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?”

Ела да си направим Табло на желанията на тренинг Сбъдване на желанията за 2018г.

 

Advertisements

Коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: