Home » Духовно развитие » Мислиш, че си специален?

Мислиш, че си специален?

Advertisements

thQSC3LEIZ

Ако имаш нужда да се чувстваш специален, обърни внимание дали не си погълнат от чувство за малоценност и нищожност. Обикновено това стои зад желанието за изключителност и внимание.

Всеки човек е уникален, ти също. Но ако се измъчваш от посредственост, може би не се чувстваш удовлетворен от живота си, може би смяташ, че твоят живот е незадоволителен.

Нуждата от специалност произлиза от големите претенции към света, хората, себе си. Като че живееш на принципа “Всичко или нищо.” Но това не е нищо друго, освен проява на ниско самочувствие.

Предлагам ти, вместо да се съсреодоточаваш върху опитите си да си специален за другите, да се насочиш към това да се чувстваш добре със себе си.  Не е възможно, но не е и нужно да те обичат всички хора. Ако мислиш обратното, ще развиеш тревожност. Нещо повече – ще те доведе до отчаяние и още по-ниско самочувствие.

Ето няколко стъпки как да започнеш да уважаваш себе си:

1. Чувствай се добре в собствената си кожа. Радвай се на себе си, гледайки се в огледалото. Усмихвай се, давай си кураж, самочувствие, одобрение. Ти си важен (важна).  Дай си нужното внимание и уважение. Дай си подрепата, от която имаш нужда, дай си обич. Кажи си на глас: “Обичам и одобрявам себе си!” Повтаряй си го като мантра всеки ден, по няколко пъти на ден, докато стане част от теб.

2. Надсмивай се над собствените си недостатъци.  Това ще ти помогне по-лесно да приемаш чуждата критика и оценка. Всеки прави грешки, ти също.  Ти си просто човек. Нима това не означава да грешиш? Ако някой не те одобрява, не се отбранявай, не се защитавай. Получи повече информация за тази критика. Може да научиш нещо градивно за себе си.

3. Не отбягвай хора, места, ситуации само и само да не изпиташ неодобрение и критика. Това е “замазване”. Точно обратното – предизвиквай себе си. Така постепенно ще започнеш да променяш мисленето си и ще премахнеш несигурността си, ще развиеш увереност. Ще “претръпнеш”.

 

Още по темата на Курс обучение “Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?”

 

Advertisements

Коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: