Home » Духовно развитие » Как да се възнаграждаваме?

Как да се възнаграждаваме?

Advertisements

opening-present-box_23-2147503126

Начинът, по който мислим, оказва влияние на начина, по който действаме и определя как да се чувстваме.

Когато полагаме някакви усилия, било то в работата, навън, вкъщи, сред колеги или близки, добре е да мислим как да се възнаграждаваме.

Възнаграждението към самите нас носи чувство за удовлетворение, чувство за постижение и поддържа в нас тонус за настроение и изграждане на едни добри мисловни нагласи за всичко, което правим. Оттам чувствата ни са положителни и удовлетворителни – усещаме се някак по-добре.

Защо обаче по-често сякаш не си позволяваме да се възгнаграждаваме? Мислим си, че да свършим нещо, което изисква усилия, опит, обучение, компетентност не е кой знае какво. Или може би нямаме този навик да се “потупваме” по рамото за добре свършена работа сами, а все чакаме някой друг да го направи вместо нас, да ни потупа, да ни забележи, да ни похвали.

Да се възнаграждаваме сами е нещо много полезно и ценно.

1. Развиваме любов към себе си. Обръщаме внимание на важни неща от ежедневието си. Не чакаме някой друг да ни похвали и поощри.

2. Изграждаме нов навик да се самонаблюдаваме, да забелязваме какво правим, как го правим, дали бихме могли и по-добре.

3. Показваме на себе си и на вселената, че заслужаваме награда, поощрение, че сме доволни от действията си, от постъпките си.

4. Фокусът ни е към това какво сме свършили, а не върху това какво не сме свършили или че можем много повече. Винаги може и още, важното е да го забелязваме и да вървим напред, да вярваме, че за точно този момент сме дали най-доброто, на което сме били способни.

5. Даваме пример на хората около нас, на най-близките ни – да се обичат, да са по-уверени в себе си. Личният пример с дела, а не с думи променя и тях.

Как да се възнаграждаваме?

1. С екстри! Масаж на гърба или цялото тяло, вана, приятен душ, посещение на театър, кино, опера. Покупка на красива дреха, обувки, чанта.

2. Без да харчим непременно много пари, бихме могли да се възнаградим с време за себе си – да си пуснем приятна любима музика, да си починем на любимия фотьол или легло (диван), да отпуснем тялото, да се свържем с мислите и чувствата си.

3. А защо не и разходка в парка! Да прегърнем дърво или, ако времето позволява, да се разходим боси по тревата. Да си позволим да се потопим в магията на природата с нейните красиви картини, чудни звуци и усещания.

4. Да си позволим да разширим светогледа си и да направим нещо, което никога не сме правили. Да излезем от зоната си на комфорт и да потърсим ново хоби, нова дейност.

5. Да си възродим стари взаимоотношения; да си създадем нови социални контакти.

 

С какво още би допълнил(а) списъка?

 

Още по темата на Курс обучение “Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?”

И на терапевтичния тренинг Тренинг “Женска енергия”

Една добра практика за свързване с детето вътре в теб е Медитация: Вътрешно дете.

Advertisements

Коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: