Home » 2016 » June » 26

Daily Archives: June 26, 2016

Мантра – връзката с Бог.

mantras

Многократното повтаряне наум на дума, фраза (МАНТРА) установява връзка с Бог. Може да се повтаря по време на медитация, йога, а може да се използва и в ежедневието.

Мантра е една дълбинна практика на ума. Съсредоточавате се върху думата. Тази дума може да е ОМ, АУМ, ЛАМ, ВАМ… Смята се, че звукът ОМ е създал материята, изтегляйки материята от Празнотата. Фразата трябва да е кратка, звучна, трябва да съдържа свято или свещено име. Силата й се крие в самото повтаряне. Самата дума носи вибрации при произнасянето й. Произнасяйте я бавно и концентрирано. По всяко време може да я повтаряте – докато отивате на работа, докато се разхождате, докато пазарувате, докато миете чинии или тичате в парка.

Като спрете да я повтаряте, фокусирайте с върху чувствата и усещанията си.

Използвайте я в момент на страх, болка, гняв, при силни емоции. Мантрата води до трансформация, пречиства ума и емоциите, води до изцеление на тялото – ментално, емоционално, физически.

Когато чуваме думите често, това повторение води до повишаване на здравето, до пречистване и лечение. При концентрирането и повторението се изисква дисциплина. Умът скача, блуждае, иска да спре, да избяга другаде, връщате го тук и сега. Умът бавно притихва и се дисциплинира – започва да слуша.

Този начин на медитация помага при самолечение. Една добра мантра е АВЕ МАРИЯ. Изпълва те със спокойствие дори в най-трудните моменти.

Когато не сте заети, в ума ви кънти мантрата. Това е директната ви връзка с Бог.

 

Пази се, човече.

Животът ни учи на всичко, което ни трябва. Дава ни всичко, което можем да понесем.
Идват хора, случки, събития при нас с една единствена цел – да бъдем по-добри хора, по-осъзнати, по-будни.

Пази се, човече!
1. ОТ ОТРИЦАТЕЛНИ МИСЛИ…
Мислите са всичко. Те ни носят живот, животът – действие, действието – смисъл. Светът е това, което мисля. Случващото се е хубаво или лошо според мислите ми и начинът, по който аз ги избирам. Аз управлявам мислите си.
“Най-високото положение, до което е достигнала човешката мисъл, е Истината. Дойдеш ли до това положение, ти си доволен от всичко.” Петър Дънов. Мисли по-ярко, по-светло, по-положително и действията ти ще бъдат безупречни.

2. ОТ НЕГАТИВНИ ХОРА…
Пази се от тях, човече. Те изсмукват всичко живително от теб. На всички ни се случва да преживеем нещо тежко, на на някои хора начинът им на живот е да се жалват, да търсят някой виновен. Защо да се разпиляваш като им обръщаш внимание? Съсреодоточи се върху сродните души, тогава даването ти ще е най-смисленото и естествено нещо – даване на грижа, внимание, любов. Връзката с хубави хора, любими, смели и всеотдайни, е споделен път в пътуването, наречено живот. Намирай време да оставаш в тишина – най-добрата компания си си ти самият. Как общуваш със себе си?

3. ОТ УСПЕХА…
Стигнеш ли до връхната точка – дай боже всекиму!
Върхът е покорен, мечтата се е сбъднала. Пътят е зад теб. Забравил си за болките. Жертвите са си стрували.
А сега на къде? Спрял си. А посоката е важна. Успехът замъглява, успива. Трябва ти действие, вършене, активност. Успехът е най-временното нещо, ако спреш и забравиш да продължиш, забравиш да се изкачваш. Има нови върхове, още по-величествени, още по-стръмни, но с нови гледки, които можеш да видиш и да се насладиш, само ако си там, на високото. На новата височина.
Пази се, човече, от успиване!