Home » Духовно развитие » Колко добре познавате себе си?

Колко добре познавате себе си?

thCP2PKJNV

Кой съм аз? Коя съм аз? Толкова много неща съм, но познавам ли добре себе си?

Обществото ни налага кои да сме и ние се съобразяваме с него. Носим маски, чрез които се приспособяваме и променяме, а понякога не сваляме от страх какво ще открием под нея. Нужни са ни, за да оцелеем, за да се чувстваме в безопасност.

Защо е важно да познаваме себе си?

За да можем да се насладим на живот, изпълнен с щастие, духовност, спокойствие, здраве, за да имаме пълноценна и успешна връзка. Важно е да познаваме душата си и нейните нужди, за да започнем да приемаме и осъзнаваме себе си като Божествено създание.

Душата ни, това е вътрешното ни Аз – винаги с нас и винаги ни подкрепя, без значение дали го чуваме, усещаме или пренебрегваме, винаги общува с нас.

Важно е да познаваме себе си, защото така можем да реализираме целия си потенциал и да живеем живота си в хармония с висшите добродетели – да изпълним целта на душата си тук, на Земята.

Как да “видим” душата си?

Когато гледаме филм, който ни докосва, когато се натъжаваме, плачем с героите, когато слушаме прочувствена мелодия и сякаш застиваме, потопени в нея…когато сме влюбени, обичащи, разлюбени…когато невидима струна вътре в нас трепти, резонира с нещо извън нас…, когато се борим за кауза. Колкото повече виждаме, толкова повече се доближаваме до Божествената същност вътре в нас, до Бога в нас.

Как да се свържем с душата си?

1.С медитация, молитва, пост.

2. Като си водим дневник и записваме впечатления, преживявания, мисли и чувства.

3. С танц, разходка сред природата, ходене по тревата боси, прегръщане на дърветата.

4. Посредством дишане:

  • чрез носа – хаотично -5-7 минути, но внимавайте, ако ви се завие свят, спирате да починете;
  • чрез гръдно дишане – 5- 7 минути – дълбоко си поемате въздух и рязко го издишате (тук също може да ви се завие свят, да ви изтръпнат пръстите на ръцете);
  • чрез коремно дишане – 5- 7 минути – на равни интервали вдишвате дълбоко и дълбоко издишвате.

Когато искате да се свържете с душата си или просто да забавите темпото, защото сте тревожен, напрегнат, предлагам ви да направите следното:

Затворете очи  и сложете дясната си ръка на сърцето си и си кажете кратка мантра – “Аз се свързвам с моята душа.”  И много скоро ще откриете, че напълно се освобождавате от натрупаната негативна енергия и се отпускате в настоящето – тук и сега, с усмивка.

 

Ето няколко добри практики да се чувствате добре и в кондиция:

АНТИСТРЕС ТЕРАПИЯ

Хипноза

Още по темата как да се владеем на  Курс обучение “Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?”

 

 


Коментар